Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Αρχική

Καλώς ήρθατε στο EndoGast

…έναν εικονικό διαδικτυακό τόπο, αφιερωμένο στον διαρκώς εξελισσόμενο τομέα της Ενδοσκοπικής Γαστρεντερολογίας. Σκόπιμα επιλέξαμε τον όρο «Ενδοσκοπική Γαστρεντερολογία» αν και δεν είναι καθιερωμένος, επειδή οι δύο συνιστώσες του δηλώνουν με σαφήνεια την ιδιότητα και το περιεχόμενό του.

Κίνητρο για τη δημιουργία αυτού του ιστότοπου αποτέλεσε η διακίνηση τεκμηριωμένων και παγιωμένων γνώσεων και όχι απλά πληροφοριών. Μέσα από εμπειρίες, διαπιστώσαμε πως οι πληροφορίες διαχέονται επικίνδυνα εύκολα και ανεξέλεγκτα, ειδικά στο διαδίκτυο. Αναπόφευκτα στους μη επαΐοντες, οι οποίοι ως ασθενείς εκδηλώνουν άμεσο και θερμό ενδιαφέρον είτε για μία νόσο είτε για μία «νέα και επαναστατική» μέθοδο, οι ανεξέλεγκτες πληροφορίες συχνά προκαλούν σύγχυση, ενσπείρουν τον πανικό ή αντίθετα καλλιεργούν φρούδες ελπίδες. Το πρόβλημα γίνεται οξύτερο σε ιατρικούς τομείς, οι οποίοι ακολουθούν τη ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας ή της βίο-τεχνολογίας με κίνδυνο να παρασύρονται σε μία ξέφρενη πορεία εξέλιξης, όπου το «gadget» ενίοτε παρουσιάζεται ή εκλαμβάνεται ως «ανακάλυψη».

Σκοπός αυτού του διαδικτυακού τόπου δεν είναι να “κινηματογραφεί” την εξέλιξη της Ενδοσκοπικής Γαστρεντερολογίας, αλλά μάλλον να αποτυπώνει τη σύγχρονη κατάσταση της. Θεωρούμε πως αυτό θα μας έκανε ίσως λιγότερο πληροφορημένους, αλλά σίγουρα περισσότερο γνωστικούς…

Χάρης Πηλιχός MD, PhD

Νικόλαος Δ. Ανυφαντής MD